Hanne Kjöller missar poängen med en vegetarisk dag

Miljöpartiet i Stockholm vill att maten i Stockholms skolor ska vara ekologisk, närproducerad och av god kvalitet. Och en dag i veckan vill vi att eleverna ska erbjudas enbart vegetarisk mat. Varför det upprör DN:s ledarskribent Hanne Kjöller (DN 2/9) så mycket är svårt att förstå.

I en ledare skriver Kjöller bland annat att ”Miljöpartiet kamouflerar ett vegetariskt ideal”. Till min förvåning. Det har väl inte undgått någon, förutom möjligtvis Kjöller, att Miljöpartiet tydligt står upp för miljö och klimat och därför vill att köttkonsumtionen ska minska.

På senare år har köttkonsumtionen i Sverige ökat dramatiskt. Mellan 1990 och 2010 steg konsumtionen med 41 procent enligt Jordbruksverkets statistik. Samtidigt vet vi att köttproduktion bidrar till utsläpp av växthusgaser. Närmare 20 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från köttproduktion. Detta kan jämföras med transporter som står för cirka 13 procent av utsläppen globalt och vägtrafiken som i Sverige utgör ungefär 30 procent av de svenska utsläppen.

Kjöller skriver lite ironiskt att Miljöpartiet lika gärna kunde lägga ett förslag om att tvångsmata eleverna med kycklingklubbor, men missar då hela poängen med en vegetarisk dag.  Det stämmer som Kjöller skriver att biffen ofta är den stora boven, men även fisk och kyckling har en negativ inverkan på miljön.  Om vi på allvar vill göra något åt miljö- och klimatutmaningarna är det viktigt att vi förstår hur matkonsumtionen påverkar världen vi lever i. Och att vi tar ett politiskt ansvar.

Det finns inga enkla lösningar för att möta klimatutmaningarna, det krävs en palett av insatser. Där en av lösningarna utan tvekan är minskad köttkonsumtion. Vi menar att det inte är någon uppoffring för eleverna i skolan att avstå från kött och fisk en dag i veckan, snarare tvärtom. Många elever efterfrågar redan idag vegetarisk kost och det går utmärkt att laga god, näringsriktig vegetarisk mat.

Kjöller lyfter själv fram att en förändring är på gång. Det stämmer. Många skolor serverar redan idag vegetarisk mat. Detta skulle dock, enligt Kjöller, på något sätt tala emot Miljöpartiets förslag. Vi är alltså för långt framme och för långt efter. Samtidigt.

Quornbullen är redan i rullning, skriver Kjöller. Nå, desto viktigare att vi inte bromsar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: